Gulerødder fra Lammefjorden sætter smag og kulør på dansk gin

Gulerødder er en vigtig del af den danske Elg Gin, som Henrik Elsner producerer på sin gård i Nordsjælland. Og nu får ginen også en smag af Lammefjorden. Gulerodsgruppen har nemlig leveret Henrik Elsner de første 100 kg gulerødder med toppe fra årets høst. 

Henrik Elsner har haft destilleriet Stone Grange Craft Distillery siden 2009 og er blandt de førende danske producenter af gin.

Kun enebær, koriander og gulerødder
Enebær skal være den dominerende smag i gin. Derudover er der næsten ingen grænser for, hvad andre producenter blander i deres gin: lakrids, citronskal, mandler, safran, brombær, slåen osv. osv. Men ikke Henrik Elsner: Han producerer seks varianter af gin, og alle seks består af de samme tre komponenter: enebær, koriander og gulerødder.

- Ønsker du en autentisk gin-oplevelse, skal enebærret have plads til at stå klart uden forstyrrende elementer. Ligesom de fleste andre producenter anvender jeg også koriander, men jeg kender ikke til andre, som bruger gulerødder, fortæller Henrik Elsner, der har en faglig baggrund som kemiker.

Guleroden gør ginen helstøbt
- Guleroden er rig på den velduftende stofgruppe, der hedder terpener. Terpener forekommer i utallige varianter i naturen, blandt andet i humle, salvie og i nåletræers harpiks.

- I gin giver gulerodens stoffer mundfylde, runder enebærrets pikante bitterhed af med en diskret sødme, giver en rigere duft og styrker præget af grannåle. Kort sagt samler guleroden ginens smagsstoffer og gør den til en helstøbt oplevelse, forklarer Henrik Elsner.

Lammefjorden er et godt brand
Hidtil har han brugt gulerødder fra en producent på Fyn, ca. 300 kg om året. Men nu bliver gulerødder fra Lammefjorden en fast bestanddel af de seks forskellige Elg Gin, fordi Henrik Elsner ser Lammefjorden som et brand, der er værd at blive forbundet med.

Han er bekendt med, at der også er gang i en produktion af vodka på kartofler fra Lammefjorden og har deltaget i et kursusforløb med de tre iværksættere herfra. 

Sælges i vinbutikker og på nettet
Sidste år fremstillede Henrik Elsner 17.000-18.000 liter gin. Den sælges i alle vinbutikker. Til gengæld har han fravalgt at levere til supermarkedskæderne, da han oplever, at de kun er fokuseret på at købe til lavest mulige pris.

undefined
Henrik Elsner i destilleriet hjemme på gården ved Esrum sø.

Kvaliteten holder
Gin har fået en voldsom opblomstring de seneste år, og det vælter ud på markedet med gin af vekslende kvalitet. Henrik Elsner bruger sin kemiker-baggrund til at sikre, at han får mest muligt ud af komponenterne, og at kvalitet og smag er ens fra produktion til produktion, selv om to gulerødder kan smage forskelligt.

- Forskellighed er et vilkår, når du arbejder med naturen. Jeg har, med min faglige baggrund, godt styr på tingene og kan selv analysere destillaterne af enebær, koriander og gulerødder. I produktionen skal du vide, hvad du laver. Det handler meget om fingerspitz-gefühl og hele tiden at smage på produktet.

Eksporterer til ginens hjemland
Elg Gin får gode anmeldelser og har vundet en flere anerkendte internationale præmier og eksporter cirka 25 procent af produktionen.

- I 2017 fik vi hul på England, der jo er ginens hjemmemarked, så det var en stor anerkendelse, bemærker Henrik Elsner.

undefined

Toppen af guleroden bliver også destilleret og ekstraktet heraf indgår i Jule Elg Gin, som får en let lysegrøn kulør på grund af toppene.
Den pink Elg Gin No. 4 har fået sin specielle farve, fordi der anvendes violette gulerødder.

(Udgivet 3. august 2018)