Kartofler på skoleskemaet i 2018-19

Kartofler bliver temaet for næste skoleårs Madkamp i folkeskolen. Det betyder, at der nu vil komme undervisningsmateriale og udbydes lærerkurser om brugen af kartofler til frokost, aftensmad og desserter. Alt sammen under temaet "Brug knolden". Sidste år var 27 klasser tilmeldt Madkamp, der kan kaldes et DM i faget madkundskab.

Bag Madkamp står blandt andet landets professionshøjskoler, som står for uddannelsen af nye lærere, sammen med Nordea Fonden og Madkulturen. Det indgår i konceptet, at 190 lærere skal på kursus for at prøve kræfter med alskens metoder og kartoffelretter, inden de skal i skolekøkkenet med deres elever. 

Kartoflen skal tilbage i den danske madkultur
- Vi vil gerne have kartoflen tilbage i den danske madkultur, hvor den de sidste par år har været trængt af ris og pasta, siger Susanne Tønneskov Hansen, som er  lektor på professionshøjskolen Absalon i Region Sjælland og står bag Madkamps undervisningsmaterialer. 

- Der er mange myter om kartofler. Sandheden er, at det er en fin og sund spise, der indeholder flere vitaminer og mineraler end ris og pasta. Og så hører den naturligt til i vores danske madkultur, bemærker hun.

- Med Madkamp skal vi vise lærere og elever, at kartoflen kan det meste, og at de enorme sortsudbud åbner op for enorme muligheder. Hvilken anden dansk grøntsag kan både bruges i frokosten, aftensmaden, dessertkøkkenet - og sågar morgenmaden, spørger Susanne Tønneskov Hansen.

Kartoflen er mere klimavenlig
Direktør Judith Kyst, Madkulturen, siger: - Kartoflen fortjener en central plads i vores køkkener og andre steder, hvor vi spiser. Den plads har den nydt gennem flere hundrede år. De sidste årtier har kartoflen dog støt og roligt afgivet pladsen til andre og mere kulhydratrige alternativer. Især de 18-25-årige giver i stigende grad ikke knolden mange chancer, viser tallene i vores Madindeks. Den udvikling gør vi i Madkulturen nu vores til at vende med "Brug knolden", hvor vi sætter kartoflen øverst på dagsordenen. Fremtidens forbrugere – eleverne i folkeskolen – får således et nuanceret og friskt syn på knoldens fortræffeligheder.

- Kartoflen er nemlig fortræffelig: Den giver os et væld af sorter med unikke kvaliteter; bunkevis af tilberedningsmetoder, der matcher både sorter og årstider; og en ernæringsprofil, der er fiberrig, kalorielet og fuld af C-vitamin. Den har optimale dyrkningsbetingelser her i Danmark, har lang holdbarhed og er nem at håndtere hos forhandlerne. Og så er kartoflen mere klimavenlig at dyrke end dens to typiske erstatninger, ris og pasta. Alt det er pakket ind i en knold, der oveni købet ender i et prisleje, hvor alle kan være med.

Forbrugerne skal vide, hvor meget kartoflen kan
- Det er på tide, at kartoflen finder tilbage i en større rolle på de danske tallerkener. Men hvordan? Der gemmer sig et stort potentiale hos producenterne og i detailhandelen: Sorter og kulinariske muligheder samt knoldens ernæringsmæssige kvaliteter ligger lige for at blive foldet ud for en forbrugerskare, der savner inspiration og variation, og som slet ikke ved, hvor meget kartoflen kan – og hvor sund den er, påpeger Judith Kyst.

Madkamp afsluttes med et DM i Madkundskab, hvor ti klasser, der har udviklet de bedste retter med kartoflen, dyster om dommerpanelets smagsløg.

(Udgivet 18. juni 2018)