Vejrstation på Lammefjorden til fri anvendelse

Centralt placeret midt i Geoparkens besøgsmark på Lammefjorden er en ny vejrstation sat op i et samarbejde mellem Odsherred Landboforening, Lammefjordens Grøntsagslaug, Geopark Odsherred og AgroPro. For at indfri alles ønsker er der valgt en vejrstation fra Ranch System, der kan håndtere flere måleenheder fra samme platform. 

- Vejrstationen samler løbende de almindelige vejrdata ind, ligesom vi kender det fra det traditionelle termometer og regnmåleren i haven, oplyser planteavlskonsulent Steffen R. Rosenwanger fra AgroPro. 

Modellen er dog udvidet en del, så der udover nedbør og temperatur også måles på vindhastighed, luftfugtighed, lufttryk, lysindstråling, jordfugt og jordtemperatur – begge i seks dybder – dugpunkt og et kamera.

undefined
Jordfugt og jordtemperatur bliver målt i seks forskellige dybder.

Et værktøj til rettidig indsats
- I sidste ende er målet at optimere indsatsen i landbrugsafgrøderne, siger Anders Biltoft Kristensen, medlem af bestyrelserne for landboforeningen og grøntsagslauget med egen bedrift på Lammefjorden.

- Ved at kende de historiske vejrdata og koble dem sammen med angreb af sygdomme og insekter får vi fremadrettet et værktøj til at lave en rettidig indsats i marken. En optimal timing for en plantebeskyttelse kan reducere forbruget af beskyttelsesmidler. Dermed får landmanden en økonomisk gevinst, og samtidig gavner det miljøet, påpeger han.

undefined
Steffen R. Rosenwanger (tv) og Anders Biltoft Kristensen med den nye vejrstation, der er sat op i besøgsmarken på Lammefjorden.

Aktuelt eksempel med galmyg
Steffen R. Rosenwanger: - I år har vi set lokale tilfælde af galmyg i raps, hvor en varslet indsats netop har reduceret angrebene væsentlig. Ved at kende de historiske vejrdata på Lammefjorden kan vi sammenkoble data omkring vejrforhold og eksempelvis et insekt som den tabsvoldende gulerodsflue.

Odsherreds landboforening og AgroPro opsamler alle data samt observationer og tællinger i marken. Dermed er fundamentet for næste års indsats på området allerede godt i gang.

Anders B. Kristensen ser vejrstationen som et fantastisk redskab for de lokale landmænd, som kan bruge den kvit og frit til at følge den aktuelle udvikling i vejret. Samtidig får de et værdifulde data, der kan indgå i deres beslutningsgrundlag for en plantebeskyttelse.

undefined
Vejrstationen er tilgængelig via leverandøren Ranchs hjemmeside og som app på telefonen. Brugernavnet er AGROPRO og adgangskoden tbidioyi.

Følg årets gang via webkamera
Geopark Odsherred har haft et ønske om, at både tidligere og kommende besøgende kan følge med i årets gang i det flotte vindue, som besøgsmarken udgør for Lammefjordens unikke afgrøder og mange producenter.

- Med kameraet, der er monteret på vejrstationen, kan marken følges året rundt via vores website. Lige fra kartoflerne og alle øvrige frø og planter bliver sat i jorden, og til de sprøde sager bliver høstet og anvendt i forbindelse med de mange besøg og undervisningstilbud, vi har på marken året rundt, siger projektleder Helle Nordgaard, Geopark Odsherred.

Klik her og se billederne fra webkameraet.

Sådan får du adgang til vejrstationen

  • Klik på dette link til Ranch Systems hjemmeside
  • Bruger ID: AGROPRO
  • Adgangskode: tbidioyi

Her er et skærmbillede med nogle af de data, du kan få adgang til:

undefined

(Udgivet 15. juli 2018)