<h1>Finalisterne fundet til Lammefjordens Grand Cru</h1>

Finalisterne fundet til Lammefjordens Grand Cru

Søndag den 15. oktober 2023 skal det afgøres, hvilken gulerod og kartoffel der er årets bedste.

Det bliver en Bolero. Så meget ligger fast forud for kåringen af årets Grand Cru gulerod fra Lammefjorden.

Men ligesom en Grand Cru vin er knyttet til en bestemt vinmark, gælder det samme for gulerødderne på Lammefjorden. Så selv om det er tre gulerødder af sorten Bolero, der har kvalificeret sig til finalen den 15. oktober, kan de smag vidt forskelligt alt efter, hvor de er dyrket.

Det vil blive åbenbaret, når publikum og de tre kokke i dommerpanelet skal smage de tre finalister. Den ene kommer fra Almegård og dyrkes af Jens Møller Olsen på Klintsøs tidligere søbund. De to andre Bolero’er dyrkes begge af Arnakke Grøntsager – men den ene er dyrket økologisk og den anden konventionelt.

Det kom frem, da Lammefjordens Grøntsagslaug i sidste uge holdt prækvalifikation til Lammefjordens Grand Cru kåring, hvor der i år er finale på besøgsmarken i Fårevejle Stationsby med start kl. 12.30.

I kartoffelfinalen bliver det er opgør mellem sorterne Georgina og Gala. To avlere stiller op med Georgina – det er Anders Biltoft Kristensen fra Slotsgården, Hørve, og Emil Busch-Petersen fra Stubberupholm, Fårevejle. Brogård Fårevejle kvalificerede sig med en Gala-kartoffel.


Finalisterne repræsenteret v/ Jens Møller Olsen, Emil Busch-Petersen, Anders Biltoft Kristensen, Tom Christensen og Kristoffer Linderoth.

Publikum stemmer med

Finalen afvikles i samarbejde mellem Lammefjordens Grøntsagslaug og UNESCO Global Geopark Odsherred. De har i forvejen et samarbejde om at drive og brande besøgsmarken ved rundkørslen i Fårevejle Stationsby, og det bliver også her, at årets finale afvikles i et stort telt.

Der er gratis adgang og plads til cirka 400 gæster i teltet. Publikum skal som sædvanligt stemme med om, hvilken kartoffel og gulerod der er årets Grand Cru. Det gør de sammen med et sommerpanel bestående af tre kokke fra lokalområdet. Det er Benny Haagensen Knudsen fra Café Solvogn i Højby, Frederik Glisbo fra BistroF i Vig Bio og naturkok Sander Blohm.

I løbet af eftermiddagen bliver der smagsprøver, maskinudstilling rundvisning i besøgsmarken med mulighed for at købe og fylde en høstsæk, og det hele slutter om aftenen med middag for grøntsagslaugets medlemmer, sponsorer og andre indbudte.


Grøntsagslaugets medlemmer bedømmer kandidaterne til årets Grand Cru finale.