<h1>Simon har fået hænderne fulde på Svinningegården</h1>
Af Ulrik Larsen

Simon har fået hænderne fulde på Svinningegården

I løbet af syv dage i sommeren 2017 fik Simon Hansen-Nord vendt totalt op og ned på tilværelsen.

På de syv dage skulle han til den afsluttende eksamen som agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole. Få dage senere ville hans far, Peter Hansen-Nord, fylde 70 år. Sammen med deres advokat havde de lagt en plan for, hvordan Simon skulle hjem og overtage Svinningegården. 

- Jeg var i fuld gang med en militær karriere og var premierløjtnant, da far nogle år tidligere havde forelagt mig advokatens plan om, hvordan jeg skulle overtage ejerskabet. Egentligt havde jeg ikke tænkt i de baner, men ville gerne fortsætte i Forsvaret. 

- Samtidig havde jeg også lyst til at drive gården videre. Min oldefar havde købt den tilbage i 1920’erne. Jeg ville dog have en landbrugsuddannelse først - for at kunne vide, hvad jeg talte om, når jeg skulle være leder. Så i 2015 tog jeg to års orlov for at læse til agrarøkonom på Dalum, fortæller 34-årige Simon. 

En vanvittig uge
Så kommer den helt ekstreme uge omkring 1. juli 2017, hvor faderen bliver indlagt, mens Simon går til eksamen, og faderen dør 4. juli, tre dage før sin 70 års dag. Og nogle få uger før døde advokaten.

- Advokaten var arkitekt på det hele. Da han dør i juni, når far og jeg at aftale, at vi udskyder ejerskiftet et år, og at jeg i stedet skal være driftsleder fra 1. juli og et år frem. Så dør min far et par dage senere, og jeg står med ansvaret for et gods, hvor høsten skal i gang med alle de omkostninger, det medfører, og hvor alle konti er lukket på grund af dødsfaldet. Jeg kan hilse og sige, at det ikke er nemt at få bankens opbakning for en ung landmand i den situation.

Bare løs opgaven
Simon følte sig i den grad kastet for løverne, men faldt tilbage på sin træning fra militæruddannelsen.

- Du må bare klø på. Du har en opgave; løs den! Så kan du sørge senere. Der er bare mange opgaver, du ikke lige kan overtage, men må lade andre om. Heldigvis havde jeg gode rådgivere og nogle imødekommende samarbejdspartnere. Jeg er også taknemmelig for, at Danske Bank trådte til og hjalp mig som ny kunde med en kassekredit. Og fremfor alt havde jeg personalet med forvalter Peter Ib Christensen i spidsen. Uden ham havde jeg knækket nakken. Ham har jeg lænet mig meget op ad både i den periode og efterfølgende.

Svinningegården
Den store bygningsmasse kræver meget vedligehold. Lige nu er er det hovedbygningen på 1.200 kvadratmeter, der får en tur. Simon Hansen-Nord og hans medarbejdere laver selv mest muligt, når tiden tillader det.

Fritid – hvad er det?
Selv om Simon havde sin militære karriere og flyttede rundt i landet – foruden to udstationeringer i Afghanistan – og aldrig havde boet på Svinningegården, kendte han alligevel en del til den bedrift, han overtog i 2017. Han havde nemlig brugt den som model i de fleste af sine opgaver, da han læste til agrarøkonom.

- Jeg havde derfor visse planer om, hvor der skulle sættes ind. Min far var i dårlig forfatning det sidste halve år, så der var mange ting at gøre fra dag 1. Aldrig har jeg arbejdet så meget, som jeg gør nu. I sæsonen er det 12 timer på traktoren og så 3-4 timer på kontoret bagefter. Men det er man også villig til, når det er ens eget. Jeg har virkelig dårlig samvittighed, hvis jeg bare sidder og ser tv en aften. Jeg skal have lært at holde fri…

Investerede i jord på vejlen
Foruden Simon og Peter er der en fast mand, en elev og en mand på deltid. Bedriften omfatter 290 ha landbrugsjord. 22 ha på Svinninge Vejle er forpagtet ud til Brogården, som driver det økologisk.

- Min far havde en planteavlsbedrift i England. Da han solgte den i 2012, købte han 75-80 ha jord ude på vejlen, fordi han gerne ville dreje Svinningegården over på kartofler og grøntsager. Han byggede også et stort kølehus med plads til 1.000 kasser á 1.300 kg, og som allerede er ved at blive for småt.

Bagekartofler giver godt
Sædskiftet er hvede, byg, spinatfrø, rajgræs, kartofler, gulerødder og asparges. 36 ha dyrkes med spise- og bagekartofler, hvor Danespo aftager hovedparten. Der leveres også til lokale butikker, og så sælges der også lidt kartofler gennem egen webshop.

- Udbyttemæssigt har det jo ikke været et godt år. Vi havde 6-7 uger med vandingsforbud, da det var allervarmest, så bagekartoflerne gik i stå. Men nu ser de ud til at være kommet i vækst igen. Og jeg kan sælge dem til en pris, der er markant bedre end på spisekartofler.

Forbrugerne vælger det nemme
Næste år vil Simon dyrke babykartofler, hvis han kan få en kontrakt. Han ser det som et produkt med gode salgsmuligheder i.

- Forbrugerne vil have noget, der er nem at have med at gøre. Det irriterer mig, når jeg hver morgen om sommeren leverer kasser med nyopgravede kartofler til supermarkederne i Svinninge, at kunderne bare går forbi og tager en plastpose med kartofler, der måske er fragtet frem og tilbage mellem landsdelene. Hvor er forbrugernes miljøholdning så henne? Men de synes åbenbart, at det er for besværligt at købe kartofler med jord på…

Svinningegården
Kartofler har været en del af sædskiftet på Svinningegården siden 2012, hvor der blev opført et kølelager.

Fire driftsgrene
Svinningegården er i dag baseret på fire driftsgrene: Planteavl, udlejning af ejendomme, kyllingeproduktion og jagt. Simon har, mens han gik på Dalum, analyseret det hele: Passer maskinparken? Hvilke afgrøder egner sig bedst til jorden? Hvordan med gødning? Kan udlejningen effektiviseres?

- Jeg har siddet med et hav af Excel-ark, men det er også sjovt at lære sin ejendom at kende på den måde. Nogle af opgaverne har jeg fundet det værd at arbejde videre med, nu da han jeg overtaget bedriften; andre skrev jeg nok mest for at gøre læreren glad…

Opdrætter skovkyllinger
Et projekt fra Dalum, som Simon har realiseret, er produktion af skovkyllinger. Ideen er at udnytte de ganske små skovarealer, der omkranser hovedbygningen på Svinningegården.

- Kyllinger, der får lov at gå frit blandt egetræer og bøgetræer. Det er da en god historie; det må kunne sælge, siger Simon, som begyndte med 1.000 kyllinger i april.

- Der har da også været en del omtale, men jeg har ikke solgt så mange, som jeg håbede på. Det er min egen skyld. Jeg har forsømt at bruge tid på at markedsføre det ordentligt. Jeg har afsat til nogle restauranter og Slagter Adolfsen i Fårevejle. Ellers var planen at sælge via webshoppen skovkyllinger.dk, hvor jeg også tilbyder hele måltidspakker med kartofler, grøntsager og Krenkerup øl.


Svinningegården er omkranset af træer. Simon Hansen-Nord har indhegnet et 4.000 kvm. stort område, hvor hans skovkyllinger kan gå.

Vi skal vise, hvad Lammefjorden er
Som nævnt er Simon ikke vokset op på Svinningegården, men på Adamshøj ved Ringsted, som Peter Hansen-Nord tidligere har ejet.

- Når du spørger, hvad mit forhold til Lammefjorden er, så er det jo først noget, jeg er begyndt at få nu. Men når jeg tænker Lammefjorden, så tænker jeg madkvalitet. Jeg forsøgte til Sankt Hans at lave en gourmetaften, hvor gæsterne kunne komme med ud og selv plukke asparges og grave kartofler op. Det skulle være med telt i haven, hvor en gourmetkok tilberedte en stor middag. Jeg måtte opgive, fordi stjernekokkene alle har travlt lige den aften.

- Jeg overvejer at prøve igen. Med det rette koncept må det være muligt at tiltrække folk fra København og Roskilde, tror jeg. Skal vi brande Lammefjorden, er det sådanne ting, der skal til. Vi skal vise folk, hvad Lammefjorden er, og fortælle historien.


Siden 1920'erne har Svinningegården tilhørt Hansen-Nord familien, tillige med Adamshøj. Blandt de tidligere ejere er Aase og Henning Hansen-Nord, som fik den i bryllupsgave af hendes far.

Udgivet 18. september 2018